HTML

.

Modellkedni? Szépség, kaland, csillogás, pénz az egyik oldalon. Átverések, kihasználások, lehúzások a másikon. Becsaptak? Rádmásztak? Megfenyegettek? Van egy sztorid? Küldd be! info@diamondhostess.hu

Friss topikok

  • fotós: A szerződés valószínűleg egy ún. Modell Release volt, ami ahhoz szükséges, hogy a fotós stockphoto... (2009.03.02. 16:07) Ingyenmunka
  • barbie83: Szisztok! Végigolvastam a blogot és feltűnt, hogy mennyire józan gondolkodású itt minden lány. Jól... (2009.01.31. 05:14) A lebukott pornómodell
  • Beeg Feha: Október van... ;) Én állat meg félhavonta idenézek hátha valami, de semmi!!! Kár érte. (2008.10.13. 10:52) Pihenő
  • Beeg Feha: If you put it that way: ez eszembe sem jutott, de látom benne a logikát. (2008.07.03. 19:10) Szépségverseny díjkiosztó dívánnyal
  • RosszQtya: szivatnak anyám stop :o) (2008.06.27. 19:51) Kalandok a milánói reptéren

Linkblog

2009.02.04. 00:41 Mao elvtárs

Modell akarok lenni! - a regisztrációs díjról

Ma hívott egy anyuka a kérdéssel, tudok-e munkát biztosítani a leányának. Mielőtt választ adhattam volna, kétszer is elmesélte, hogy fél éve regisztráltak az IMG-nél (http://www.ima.co.hu), de azóta még nem kapott munkát a lány, pedig készült portfólió is és minden. A névre csak azért figyeltem fel, mert már többen is említették az adott ügynökséget (személy szerint nekem semmilyen kapcsolatom nincs és nem is volt velük soha). Megnyugtattam, hogy ha csak nem kötnek kizárólagos szerződést, amelyben az ügynökség garantál egy bizonyos mennyiségű munkát és jövedelmet, semmi nem foja biztosítani, hogy akár egyetlen alkalommal is hívják. Castingon persze jártak 2-3 alkalommal, de kiválasztás nem történt.

 

A sztori hétköznapi lenne és említésre sem méltó, ha...

... ha nem egy 11 éves kislányról és 150.000 Ft egy évre szóló regisztrációs díjról lenne szó.

 

Nehezen tudom elképzelni, hogy túl sok munka létezne egy ilyen korú gyermeknek, amely visszahozná ezt a befektetett pénzt (egy-egy TV reklám, országos kampányban szereplő plakát, stb. talán, de abból nincs olyan sok egy adott karaktertípusra). Anélkül, hogy az említett cégnél történő valós folyamatokba és munkaajánlatokba belelátnék, felmerül bennem a kérdés, mennyire etikus ez az üzletpolitika. A telefonáló családja számára nagy anyagi áldozat volt, hogy a kislány álmát valóra próbálják váltani, de senki nem készítette fel őket arra, hogy a befektetés nem jelent automatikusan munkát, sem arra, hogy az elkészült anyaggal keressenek meg más ügynökségeket is. Az anyuka hangjából elkeseredettség hallatszott (különösen, amikor elmondtam, hogy én nem foglalkozom gyerekmunkával), teljesen meglepődött a javaslatomon, mely szerint keressen meg sok más céget is, elsősorban azokat, akik nem kérnek regisztrációs díjat. 

 

Tanulság? Aki modell/hostess szeretne lenni, vegye figyelembe a következőket:

- Erős a túlkínálat munkaerőből. A jóknak sem jut mindig, az átlagos/átlagon aluli teljesítményűek részére a szórólap/csomagolás/ládarakodás marad. Aki komolyan szeretne ezzel foglalkozni, annak adnia kell magára.

- Több száz ügynökség létezik itthon, de állandó megbízásai, komoly kapcsolatai kevésnek vannak. Akinek a megélhetéséhez szükséges a regisztrációs díj vagy a kötelező saját portfólió, ott már (az esetek nagyobb részében) probléma van. A komoly ügynökségek nagyítóval keresik a legjobbakat, ők fizetnek érte, nemhogy még pénzügyi feltételeket szabjanak a csatlakozáshoz.

- Aki kizárólagos szerződést írat alá (van egy ilyen sztori, rövidesen bepostolom), annak jövedelmet is garantálnia kell. Ha ez nem teljesül, akkor érdemes 4-5 helyre elmenni (sokkal többhöz ne, mert aki mindenhol ott van azt sehol nem választják ki).

- Egy gyerek gyorsan változik, így a fotói is elavulnak. Ezt figyelembe véve a munkákhoz többnyire elég a 20-30 ezer forintos utcai stúdióban készített anyag is. Ha már kellő tapasztalat áll a gyerek háta mögött, akkor érdemes a továbblépés érdekében komolyan beruházni.

- Modelltanfolyam? Ez megér egy külön postot, zárójelben most annyit jegyzek meg, hogy elenyésző azoknak a száma, amelyek megérik a díjukat és még azok sem garantálják, hogy valaki tud is mit kezdeni a tanultakkal. Én bármely leendő modell helyében csak akkor vágnék neki, ha egyéb munkákból már van annyi visszajelzés, hogy érdemes legyen a pályára lépni. Kifutóhoz 12-16 évesen érdemes kezdeni, máshoz meg nem kell tanfolyam, elég két jó és türelmes fotós. Aki 20 évesen fizet be 150.000 Ft-ot egy ilyenre, ha szerencsés, akkor két-három év alatt megkeresheti az árát, de a bemutatókra inkább azokat a profikat viszik, akik már 15 évesen otthonosan mozognak a kifutón.

 

Lehet vitázni. :)

Szólj hozzá!

Címkék: tanfolyam modell portfolio kezdo regisztracio


A bejegyzés trackback címe:

https://modell.blog.hu/api/trackback/id/tr10921561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása